Enligt vad vi har rapporterat tidigare har Rådagruppen med råge samlat in namnunderskrifter från de minst tio procent av de röstberättigade i kommunen som krävs för att begära en folkomröstning. Men att bollen sedan hamnar hos kommunfullmäktige där åtminstone två tredjedelar var tvungen att rösta ja för att en sådan ska bli verklighet.

Det stämmer inte.

Under hösten 2010 beslutade Riksdagen om förändringar i kommunallagen och enligt bestämmelser som trädde i kraft den 1 januari 2011 ska det bli enklare för medborgarna att tvinga fram folkomröstningar i vitala frågor, som skolförändringar i det här fallet.

I klartext innebär det att två tredjedelar av kommunfullmäktigeledamöterna måste rösta mot en folkomröstning för att stoppa en sådan. Eftersom ärendet ska tas upp som en extra punkt på måndagens fullmäktigesammanträde räcker det alltså med att tolv av de 35 ledamöterna röstar för en folkomröstning, för att invånarna i Hagfors kommun ska få gå till valurnorna frampå senhösten.

Vilket förstås gläder föräldragruppen i Råda.

– Det är jättebra. Det innebär att med det stöd vi har haft i fullmäktige så kommer det leda till en folkomröstning i frågan. Det är ju bra för då får folket faktiskt säga vad de tycker och med det stöd vi har så är det ingen tvekan om att det kommer gå, säger Boo Westlund som planerar en stor manifestation på måndag.

– Vi har fått tillstånd att samlas utanför stadshuset och vi räknar med att vi blir flera hundra. Nu ska det avgöras och då vill vi också vara på plats.

Tillsammans med fyra andra från föräldragruppen lämnade han över en tjock lunta med namnunderskrifter till kommunfullmäktiges ordförande Sten-Inge Olsson (S) och passade samtidigt på att ställa honom mot väggen i över en timmes tid inne i plenisalen, där besluten ska fattas på sammanträdet på måndag.

Sten-Inge Olsson nämnde att kommunen ska se över F-6-skolan i Sunnemo framöver, men inte som en följd av vilket beslut det blir i Råda, utan med hänvisning till de nya skollagar som började gälla förra året som kräver behöriga lärare.

– Vi får se över hur grundorganisationen ser ut med det beslutet som finns och hur det ska kunna användas, säger han men betonar också att det inte finns några beslut om en översyn och vill inte sia om några utgångar av en sådan.

– Jag kan inte svara på det. Barn- och bildningsutskottet måste se på konsekvenserna och hur det ser ut i Sunnemo.

• Vad skulle en folkomröstning om Rådaskolan innebära?

– Att vi får ta beslutet efter folkomröstningen, som är rådgivande. Och med all säkerhet blir det en fördröjning av byggnationen.