Per-Anders Bergman, beredskapschef i Karlstads kommun, berättar att de för säkerhets skull har lagt en skyddande barriär vid Torpnoret i Skåre där en cykelväg tenderar att svämma över vid höga flöden.

– I övrigt har vi bevakning på nivåerna genom vår beredskapsorganisation. Vi följer det hela tiden och har kontakt med Fortum, säger han.

Innan helgen uppgav han att de inte väntade sig några större besvär om det inte skulle bli allt för mycket nederbörd.

– Men om det blir regn kan det förvärra situationen och då är det de vanliga platserna som drabbas, Tormestad och Sandgrund exempelvis. Men vi känner till de ställena relativt väl, vi vet var det börjar och vad vi ska göra i så fall.

Förra veckan uppnådde Höljesdammen sitt näst högsta flöde på 30 år. Det efter flera dagars regnväder. Fortum uppgav då att det visserligen är mycket vatten, men inte skulle innebära några större problem.

Håkan Finnkvist är räddningschef i Hagfors kommun, och innan helgen stämde han av med Fortum som då uppgav att kulmen väntades vara nådd under de närmsta dagarna.

– Enligt Fortum är det inga större vattenflöden än en normal vårflod, och det brukar gå bra. Älven var ganska låg förut och det är inte så mycket vatten i marken i övrigt, säger han.

Vid höga flöden under en längre period brukar fastighetsägare i bland annat Edebäck få problem med vatten i källare, berättar Håkan Finnkvist.

– Är det ett högt flöde längre tid går vattnet in mer i marken. Men vi hoppas att det ska gå bra. De är luttrade för de har fått in vatten i många år.

• Vilka rekommendationer har ni till allmänheten?

– Det är att dra upp eller binda fast båtar och bryggor, säger Håkan Finnkvist.

Per-Anders Bergman:

– Man ska inte ha grejer i källaren och man ska ta upp grejer som man vet ligger i närheten av vatten.