En nästintill enhällig kommunfullmäktige, Vänsterpartiet reserverade sig, stod bakom beslutet att rösta i frågan om det ska byggas en ny F-3- eller F-6-skola i Råda.

Stort var sedan stödet bakom kommunalrådet Åsa Johanssons (S) oväntade förslag – att dra tillbaka ursprungsförslaget om att bygga en ny F-3-skola och låta en extern oberoende utredare titta på saken innan det blir folkomröstning.

Med grundförutsättningen att det ska finnas en skola i Råda, i vilken form får utredningen visa.

– Vi hoppas dra igång den så fort som möjligt, säger Åsa Johansson som också medger att Socialdemokraterna därmed backar en aning i frågan.

– Det är bra att vi får in ett ännu bredare underlag för att kunna ta ett beslut. Om det uppfattas som att vi tar ett steg tillbaka så kan vi absolut säga det, det finns ingen prestige i den här frågan, inte från min sida i alla fall, säger hon och fortsätter:

– Naturligtvis kan man titta tillbaka nu och tänka att vi skulle ha gjort det här från början, men vi trodde processen skulle löpa på ett annat sätt.

Föräldragruppen i Råda hade kallat till såväl en manifestation utanför stadshuset som en karavan av bilar från Råda och Sunnemo och det samlades hundratals personer utanför för att visa sitt stöd.

– Underbart, det är sån känsla så det går inte att beskriva, säger Sofia Stenmark när hon blickar ut över folkhavet.

– Det är det här som driver oss framåt, säger Boo Westlund som är glad över en folkomröstning, men ställer sig skeptisk till den utredning som ska genomföras.

– Sen måste det göras en socioekonomisk utredning. Vad betyder det här för Råda, vad betyder det för kommunen? Det här berör så mycket mer än bara skolan.

Den stora förloraren ansågs till sist vara barnen som måste gå vidare i den nedgångna skolan i ytterligare ett år. 

Samtliga partier utom majoritetsägande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deklarerade att de ställer sig bakom det kommande beslutet i folkomröstningen, som kan genomföras i oktober som tidigast och så sent som efter årsskiftet.

Åsa Johansson kunde å sitt partis vägnar inte lämna några besked hur deras inställning till omröstningens utgång är, men beklagade det faktum att det måste till en folkomröstning för att kunna enas i frågan.

– Vi har misslyckats i dialogen för att komma fram till ett beslut som alla kan känna att de kan stå för, där är vi inte idag, säger hon och förespråkar mer dialog i framtiden.