Skolenheten på Hagfors kommun inför en sorts viktningssystem som överlag ska sänka pressen på dem som har mest att göra, och som samtidigt kan innebära en ökning för dem som gjort lite mindre.

– Vi strävar mot att komma ner så att det blir en bra arbetsmiljö, men det är klart att det kommer att förändras för vissa, säger Jenny Dahlin.

– Vi gör det här på försök under det här läsåret, sedan ska det utvärderas.

Kommunen har, kortfattat, utgått från Skolverkets ämnesfaktorer, vägt in kursernas poäng och tittat på hur stora grupper lärarna arbetar med. På så sätt har det gått att räkna ut hur många undervisningstimmar som gymnasieskolans olika lärare ska ges.

– Vissa ämnen tar mer tid i anspråk, som i NO till exempel är det mer förberedelsetid, säger Jenny Dahlin.

– Vi måste göra något som gör att vi kommer till rätta med det här och ett sätt är att prova på gymnasiet som blir först ut, men det kan hända att det spiller över på grundskolan också.

Det har under flera års tid flaggats för att gymnasielärarna på Älvstrandens Bildningscentrum har för mycket att göra, vilket facket kan intyga.

– Det varit några sjukskrivningar och några har vänt sig till oss fackliga och sagt att det ligger på gränsen. Så många jobbar på gränsen och några har börjat leta efter andra jobb och bytt kommun eftersom det har varit så tufft, säger Mats Bergenfur, kommunombud på Lärarnas Riksförbund.

– Nu ser vi en ljusning och jag hoppas att det blir bättre med de här åtgärderna.

Jenny Dahlin är också optimistisk.

– Det är klart att en del har reagerat på att om man har haft väldigt små grupper så kanske man får lite mer undervisning nu, medan andra som haft det väldigt tufft kan känna en lättnad från stora grupper med många lektioner. Vi har försökt komma till rätta med det här och vi tror på det här.