Framtidstron vacklar hos många lanthandlare. Men två handlare i Värmland ser hopp. De har startat en förening.
Tre av tio lanthandlare i landet är osäkra på om deras butik kommer att överleva fem år till visar en undersökning från riksorganisationen Hela Sverige ska leva.
– Det är tufft att vara fri lanthandlare. Om man inte gör nåt kommer lanthandlarna i landet försvinna, säger Torbjörn Persson på Nordvärmlands Livs i Ambjörby.
Han ser tre möjligheter till räddning. Ett: att öka medvetenhet hos invånarna om att de måste värna sin egen bygd och göra mer inköp på hemmaplan.
– Det blir tufft för de som bor kvar när sista butiken i byn försvinner.
Två: att få upp medvetenheten hos politiker, myndigheter och företag så att de hjälper till och stärker lanthandlarna.
– Redan idag kör vi ut varor till äldre åt kommunen men de skulle kunna lägga ut mer tjänster på oss. Vi skulle kunna laga lunchlådor, städa och sådant som hemtjänsten gör.
Han menar att lanthandlarna vore ett bra nav för service i bygden - med tjänster som post och systembolag och flera företagare eller vårdutövare i samma lokaler som frisör, fotvårdare och sjuksköterska.
Den tredje möjligheten har han och kollegan Björn Vennerström i Västra Ämtervik redan tagit tag i. De har startat Föreningen för fria handlare i Värmland.
– Vi vill ha fler medlemmar - inte bara lanthandlare utan andra serviceställen som bensinmackar.
Vitsen är att tillsammans kunna påverka beslutsfattare, som att få riksdagspolitiker att införa investeringslån för sista butiken i byn, men framförallt för att kunna förhandla fram bättre priser.
– Eftersom vi är små frihandlare utan volymer får vi sämre inköpspriser.
Torbjörn Persson skattar att det finns 15 små lanthandlare i länet med årsomsättning under tio miljoner kronor.