Borderterriern Elvira är på ”sjukhusbesök” i Mjönäs.
Här vid djurkliniken används bland annat titthålskirurgi och snart cellterapi i arbetet med att göra skadade och sjuka djur friska.
På Elvira är det inget fel – hon har kommit för att få vaccin.
Kliniken inryms i det som tidigare var Mjönäs skola, ett stenkast från riksväg 62 norr om Munkfors.
Verksamheten startade 2010 och ägs av holländarna Richard och Karlyn van Dordrecht.
Richard säger att det var en slump som fick honom att inse att det behövdes en veterinärklinik i den här delen av Värmland.
– Vår hund blev en helg biten av en huggorm och vi hade stora problem med att få tag på en veterinär, säger han.
I dagsläget jobbar Richard och hans fru samt två veterinärer och fyra assistenter/djurskötare vid djurkliniken som har tre undersökningsrum, två operationssalar, röntgen, avancerad narkosutrustning, ultraljudsutrustning, laboratorium, djurstallar och trimrum.
– Vi tar hand om alla slags skador och sjukdomar och det går att nå oss dygnet runt. Vi har alltid jour, berättar Richard och visar runt i lokalerna.
En nyhet är att kliniken satsat på så kallad titthålskirurgi, laparoskopi.
– Vi är en av tre kliniker i landet som utför sterilisering på det sättet.
För djuren innebär titthålstekniken mindre smärta och kortare läkningstid.
– Istället för ett vanligt snitt krävs endast tre små hål för instrumenten. En sterilisering tar oftast inte mer än 15 minuter, fortsätter Richard som själv inte är veterinär.
– Jag är hästtandläkare. I Holland jobbade jag bland annat med hästar som tävlade i OS.
En annan teknik som används är artroskopi, det vill säga undersökningar och operationer i djurens leder via titthål. Inom kort börjar man även med cellterapi.
– Det innebär att ”reparationsceller” separeras ur djurets blod och sedan injiceras de i till exempel ett skadat område på kroppen, säger Richard.
Han och Karlyn är djurälskare av stora mått vilket fått till följd att det i klinikens stallar då och då flyttar in hemlösa djur. När VF är på besök finns här en ägarlös iller och en ung katt.
– I de här två fallen har vi inte hittat ägarna och nu letar vi efter nya hem till dem, säger Richard.
Hur gick det då för borderterriern Elvira?
Utmärkt visar det sig när VF hittar henne tillsammans med matte Solveig Ehinger och veterinären Pieter Remmers i ett av undersökningsrummen. Den lilla hunden har nyss fått sin vaccinationsspruta.
– Mot kennelhosta, förklarar Remmers.
Karlyn och Richard van Dordrecht berättar att de på sikt planerar en utökning av kliniken för att de ska kunna ta emot hästar. Andra delar i verksamheten är första hjälpenkurs för djurägare och valpkurser.
– Nu på lördag har vi öppet hus och då är alla välkomna, säger Richard.