Faddersystemet handlar om att hjälpa flyktingar in i samhället.

Anna Hammars förslag klubbades av en enig kommunstyrelse i måndags.

Upplägget blir att kommunen genom sin utvecklingsavdelning hittar organisationer och föreningar samt privatpersoner som är villiga att ta på sig fadderrollen.

– Vi har redan fått stor respons från olika organisationer och föreningar och närmast ska kommunen annonsera efter intresserade privatpersoner, berättar Hammar och tillägger:

– Vem som helst som vill göra en insats är välkommen att höra av sig. Jag hoppas vi kan komma i gång ganska snart.

För kommunen medför satsningen ingen större kostnad. För faddrarna handlar det hela om att ideellt hjälpa en flykting eller en flyktingfamilj med bland annat mindre vardagsproblem som till exempel hur man beter sig i tvättstugan, vilka regler som gäller vid ett övergångsställe eller hur det fungerar i kön till bankens uttagsautomat.

– Små grejer som kan förebygga motsättningar, säger Anna Hammar.

Syrierna Bassel Ayoup och Mahmoud Zabouni tycker faddersystemet låter bra.

– Det finns mycket man har funderingar om och kan man få råd och hjälp av en svensk så är det väldigt bra, säger Bassel.

– Att faddrarna inte kommer att ha någon koppling till arbetsförmedlingen eller Migrationsverket är en fördel tycker jag, säger Mahmoud.

Katarina Axelsson och Lars Svensson, som i sitt arbete vid SFI i Hagfors har daglig kontakt med flyktingar, välkomnar också satsningen.

– Våra elever behöver ha svenskar att prata med. De tränar här men under övrig tid har de ingen att öva språket med och det kan de få med en fadder. Det här betyder också att de på ett naturligt sätt kan lära sig hur samhället fungerar, säger Katarina.

– Bara att få hjälp med att läsa ett brev från en myndighet underlättar oerhört. Ett bra initiativ, tycker Lars.