Mildare vintrar, mer regn, högre årsmedeltemperatur och längre perioder med riktigt varma dagar.
Det spås i länsstyrelsens färska klimatanalys som tagits fram av SMHI. Analysen innebär utmaningar för bland andra länets jord- och skogsbrukare.
Klimatanalysen sträcker sig till 2098. Årsmedeltemperaturen beräknas stiga från dagens 5,3 grader till nio grader i slutet av seklet. Det medför i sin tur bland annat färre antal dagar med snötäcke. För skidanläggningarna kommer de mildare vintrarna att ställa till bekymmer.
– Eftersom analysen visar att tillgången på snö minskas så blir det ett problem att ta ställning till, säger Ida Axelsson Wall, klimatanpassningssamordnare vid länsstyrelsen i Värmland.
På frågan om det mildare klimatet kan medföra att Sverige och Värmland får fler turister från andra europeiska länder svarar hon:
– Det är klart att om temperaturerna stiger på andra resmål som är populära i dag kan Sverige bli ett alternativ.
Andra följder av klimatförändringarna är att behovet av uppvärmning i bostäderna i länet minskar och att vegetationsperioden, det vill säga den period under året då det är tillräckligt varmt och fuktigt för att växterna ska växa, förlängs så att den i slutet av seklet beräknas nå uppåt 320 dagar för områdena kring Vänern och cirka 210 dagar i den norra länsdelen. I övrigt beskriver analysen ökade nederbördsmängder, skyfall, fler ras, skred och fler översvämningar. Det konstateras även att kraftigare nederbörd får konsekvenser för kommunernas dagvattensystem samt att dricksvattenkvaliteten kan försämras när ytvattentäkter får ta emot större mängder vatten som kan föra med sig föroreningar. Mildare vintrar betyder också mindre tjäle vilket påverkar skogsbruket.
– Klimatanalysen visar hur viktigt det är att alla fortsätter att arbeta för att minska de utsläpp av koldioxid som sker i dag så att konsekvenserna inte förvärras, skriver länsstyrelsen.