Verksamheten vid ambulansstationen i Hagfors granskas ingående av landstinget.
Det efter att VF och andra medier avslöjat att minst en medarbetare brutit mot reglerna om tidsrapportering genom att använda en ”svart tidbok” och att det vid stationen tycks ha lagts ner onormalt många timmar på att köra ambulanser till och från verkstad.
Torbjörn Nyvall, verksamhetschef för ambulanssjukvården, säger på fredagen till VF att ett av regelbrotten redan åtgärdats. Det handlar om en medarbetare som inte följt ambulanssjukvårdens bestämmelser om minst nio timmars vila innan ett arbetspass. Medarbetaren har jobbat vid en annan arbetsgivare under dagen och därefter gått på sitt nattpass vid ambulansen vilket inte är tillåtet av hänsyn till bland annat patientsäkerheten.
– Den medarbetaren har närmaste chef pratat med och medarbetaren vet vad som gäller. Skulle det upprepas igen får vi gå vidare, säger Nyvall.
Han hade under gårdagen inte fått några signaler om att det förekommer regelbrott på andra ambulansstationer i länet. Utredningen om felaktigheterna i Hagfors kommer att forceras, säger han. Den otillåtna tidboken VF tagit del av kommer att synas ingående.
– Vi granskar hela fallet och granskningen är kopplad till hur man använt arbetstiden och om timmar stämmer. Vi har dokumentationen och där står det ett antal timmar och de kommer att jämföras med utfallet i schemat. Vi tittar på all dokumentation och jämför uppgifterna mot regelverket, säger Nyvall och tillägger:
– Vi börjar arbetet i dag (läs fredag). Det här gör vi som sagt skyndsamt.
Brådskan motiveras med att personalen i Hagfors mår dåligt, enligt ambulanschefen.
– Vi har sjukskrivningar och landstingshälsan är inkopplad. Personer är utpekade och de förstår inte varför just de pekas ut.
Parallellt med granskningen pågår sedan tidigare ett arbete med arbetsmiljön vid stationen i Hagfors. Torbjörn Nyvall förklarar att man i det fallet är mitt uppe i det han kallar analysfasen.
– Vi använder landstingshälsan och organisationskonsulter från landstinget men tyvärr har det som nu framkommit ställt till i den processen.
När det gäller den ”svarta tidboken” säger Nyvall:
– Det jag känner igen av det är det man förr kallade timbank, något som användes för många år sedan.
• Så det här i Hagfors kan vara en otillåten kvarleva?
– Det är den bedömning jag gör i dag. Det här ett system som funnits tidigare men som vi inte längre har i våra avtal.