Filipstad och Hagfors har de senaste åren tagit emot ett stort antal asylsökande.

När det i förra veckan stod klart att det vid Nygård i Ekshärad ska öppnas ett nytt asylboende med 110 platser trots att det på orten redan finns ett asylboende, sa Mikael Dahlqvist (S), kommunalråd i Hagfors, så här:

– Jag anser att det är en mänsklig rättighet att fly från krig och elände. Men det finns en gräns för hur många en liten kommun kan ta emot, och vi börjar nå den gränsen nu. Jag är bekymrad och det är en pressad situation.

Problemet för de båda grannkommunerna är bland annat svårigheter att erbjuda plats i skolan och inom barnomsorgen.

– Vi ser praktiska hinder och känner oro, sa Per Gruvberger till VF häromveckan.

Tobias Billström, som besökte Deje och Filipstad under Värmlandsbesöket, sa sig ha förståelse för kommunernas synpunkter. I Filipstad träffade han kommunledningen.

– Vi har haft ett bra samtal där vi hade möjlighet att utbyta tankar och funderingar kring läget vi har just nu när många människor kommer till Sverige, sa Billström.

När det gäller upphandlade anläggningsboenden, det som brukar kalla asylboenden, är han medveten om att dessa inte alltid hamnar där kommunerna tycker att de ska hamna.

– Allianspartierna har idag (läs måndag) lagt fram ett valmanifest där vi förklarar att vi tycker att Migrationsverket bör få möjlighet att driva anläggningsboenden i egen regi och det skulle kunna leda till att man kanske inte behöver ha så många tillfälliga anläggningsboenden.

Migrationsministern berättade också att Migrationsverket överväger möjligheten att undanta kommuner, som redan tagit emot många sylsökande, från det han kallar upphandlingsplanen. En annan åtgärd är att frigöra platser på befintliga anläggningsboenden genom att få människor som fått uppehållstillstånd att flytta.

– Det finns en risk att människor ibland fastnar på ett anläggningsboende därför att vi inte har tillräckligt många kommuner som tar emot de här personerna. Vi har omkring 12 000 som är fast i dag, säger Billström.

Han vill inte ha en lag som tvingar alla kommuner att ta emot asylsökande.

– I dag har 275 av 290 kommuner formella avtal med Migrationsverket så det är inte problemet. Problemet är att de nyaanlända, de 12 000 som fått uppehållstillstånd, sitter på platser som skulle kunna användas till nya asylsökande. Om de här 12 000 kunde slussas ut skulle man i princip inte behöva ha anläggningsboenden.