I augusti 2012 köpte företaget CLT Care AB den stora fastigheten i Glava med avsikt att förvandla det till ett tillfälligt asylboende med 200 platser. De skulle visa sig vara en ekonomisk lyckträff. För trots att boendet tidvis stått tomt så kunde bolaget efter de 17 första verksamhetsmånaderna redovisa ett positivt resultat på över sju miljoner kronor.

Och det på en omsättning på knappt 19 miljoner.

– Om man inte hade en dyr byggnad och en massa kostnader så skulle det vara en jättebra vinst. Men det är större kostnader än många tror att driva en sådan här verksamhet, säger Alex Gorton, vd och ägare av CLT Care AB.

Med en vinst som ligger på cirka 40 procent av den totala omsättningen så ser boendet i Glava onekligen ut som en riktig guldgruva. Alex Gorton menar dock att pengarna framförallt går tillbaka till verksamheten.

– Jag har lagt oerhört mycket pengar på att renovera byggnaden och att göra i ordning. Jag har säkert plöjt ned tio miljoner i den där gården, och det är pengar som jag inte kan räkna med att få tillbaka. I förhållande till den risk jag tar tycker jag att vinsten är förhållandevis låg.

• Du och CLT Cares aktieägare har tagit ut 1,6 miljoner kronor i utdelning från bolaget. Är inte det ganska mycket pengar för en helt ny verksamhet?

– Jag tycker inte att det är på något sätt extremt. Det finns många andra som är lycksökare i den här branschen och de tycker jag definitivt inte ska få vara med, för de gör så att hela branschen får dåligt rykte. Men vi gör en seriös och långsiktig satsning.

En annan entreprenör som var tidigt ute med att starta asylboenden i Värmland är Bert Karlsson, via företaget Jokarjo AB. I januari 2013 slogs portarna upp för Wermlandia i Ekshärad, med 200 platser, vilket under 2014 sedan följdes upp med ett boende i Filipstad.

Även här handlar det om miljonvinster för ägaren, men Bert Karlsson – liksom Alex Gorton – tonar helst ned vinsternas storlek.

– Visst finns det pengar att tjäna, men det är inte sådana vinster som somliga tror. Vinsten är högst tio procent av omsättningen om man driver det på ett bra vis, säger han.

Jokarjo drev under 2013 ett par asylboenden i landet, varav Wermlandia var ett. Omsättningen för företaget uppgick till nästan 53 miljoner kronor, och vinsten hamnade på strax över fyra miljoner kronor. En vinst som är betydligt mer blygsam än för CLT Care, men i gengäld har man mindre risker eftersom man hyr sina lokaler.

– Det betyder bara att vi delar med oss av vinsterna till fastighetsägarna. Vi har ett risktillägg på hyran som de får del av, säger Bert Karlsson.

Bert Karlsson har under året som gått utökat sin verksamhet rejält till ett 50-tal anläggningar runt om i landet. Enligt honom är det en bransch som ökar enormt.

– Det har fullständigt exploderat den senaste tiden. Och det beror naturligtvis på att det är många som ser en möjlighet att tjäna pengar, säger han.