Att en investering i den här storleken genomförs vid Uddeholm visar att ägarna Voestalpine tror på järnverket och Hagfors.

– Vi ska vara bäst i världen i allt vi företar oss och dit hör också inre och yttre miljö, säger Thomas Robertsson, produktionschef.

– Vi är jättestolta att Voestalpine vill ha Uddeholm som ett skyltfönster för miljöarbete inom koncernen, säger Cecilia Johnsson.

Tidigare har företaget investerat 70 miljoner i att konvertera anläggningen till naturgasdrift. Den satsningen är nu helt genomförd med minskade utsläpp och lägre energiåtgång som följd.

– Energiåtgången har minskat med 20 GWh, tillägger miljö­chefen.

Det nya projektet innebär att arbetsmiljön och inomhusklimatet i stålverket förbättras samtidigt som buller utomhus och utsläpp av stoff, det vill säga fint damm som bildas i processen, minskas. Konkret handlar det om att företaget installerar ett nytt rökgasfilter stort som ett mindre hus samt bygger en ny huv på stålverkets tak. Utsugs­kapaciteten fördubblas därmed från dagens 500 000 kubikmeter i timmen till en miljon kubikmeter i timmen, berättar projektledare Björn Ahlqvist.

Han säger att projektet nu är inne i upphandlingsfasen.

– Vi har haft kontakt med leverantörer och nu har vi gått vidare med ett antal av dem som vi för diskussioner med.

2016 ska den nya utrustningen vara installerad och i bruk. Projektet ska vara helt genomfört i augusti 2017. Även därefter kommer energieffektiviseringar och miljöarbete att stå i fokus för Uddeholm AB. En orsak till det är att ägarna kräver att energiåtgången ska minskas med två procent årligen.

– Att ha fokus på energieffek­tiviseringar och miljö är en stor del av Uddeholms hållbarhetsarbete, säger Cecilia Johnsson.

Företaget har hittills varit så framgångsrikt i miljöarbetet att de överträffat EU:s miljömål – att utsläppen av koldioxid fram till 2030 ska minskas med 40 procent jämfört med nivån 1990.

– Våra koldioxidutsläpp har minskat med 50 procent jämfört med 1990, säger Johnsson.

Miljösatsningarna som nu görs hänger samman med prognoser som visar att produktionen i stålverket kommer att ligga stabilt på 100 000 ton per år. En annan orsak är en beräknad ökning i användandet av smält material, det vill säga skrot som smälts ner och förädlas till stål.

– Detta skrot genererar mer stoff, förklarar Jan Malmberg, chef för metallurgi och värmebearbetning.

Investeringen medför inga förändringar av personalstyrkan.