I dagsläget har Älvstrandsgymnasiet tio program. I utredningen föreslås att intagningen till ekonomi, barn- och fritid samt fordonsprogrammen stoppas läsåret 2016/2017 och att programmen läggs ner efter att de befintliga eleverna gått klart utbildningen. Fordonsprogrammet har till skillnad från de två andra hotade programmen många förstahandssökande i år. Men det är ett dyrt program, säger Eriksson.

– Just nu är det populärt men söktrycket har historiskt sett gått upp och ner. Det här handlar också om hur utbildningarna är organiserade och om vilka utbildningar som är dyra och vilka som är billiga, det är också parametrar i detta.

Älvstrandsgymnasiets teknik och industriprogram tillhör de program som har svårt att locka elever. Där har intagningen till höstterminen stoppats, men eftersom Älvstrandsgymnasiet ingår i Teknikcollege är dessa program mer eller mindre ”fredade”. För att locka fler elever inför läsåret 2016/2017 finns förslag om modernisering av teknikutbildningarna och lokalerna. Ett alternativ är att de flyttas från Forsskolan till Primusfatigheten.

– Det där är fortfarande i ett tidigt skede. Innan vi fattar politiska beslut måste det utredas mer, säger Göran Eriksson som menar att förslagen i gymnasieutredningen och Älvstrandsgymnasiets programutbud är frågor som ingår i arbetet med kommunens budget för nästa år.

• Bedömer du att det blir förändringar i gymnasiets utbud?

– Totalstorleken på vårt gymnasium måste vi göra något åt. Vi har tio program och det är lite för mycket. Vi kanske klarar fem till sju program.

Genomförs förslagen i utredningen fullt ut blir besparingen totalt 6,9 miljoner kronor.